Med

Med má antibakteriálne, baktericídne, protizápalové a antialergické vlastnosti. Liečivému účinku medu napomáha jeho bohaté zloženie: obsahuje cukry, minerály, stopové prvky, enzýmy, vitamíny B1, B2, B6, E, K, C, karotén (vitamín A), zinok, kyselinu pantoténovú a listovú. V správe Svetovej zdravotníckej organizácie (The World Health Organization = WHO) o liečbe infekcie horných dýchacích ciest u malých detí, sa med považuje za populárny a bezpečný liek proti kašľu a nachladnutiu. WHO zároveň uvádza, že med môže upokojiť hrdlo a možno ho odporučiť na úľavu od bolesti hrdla u detí (1).

Med má preukázateľne antibakteriálne vlastnosti. Med obsahuje 17% vody, zatiaľ čo v baktériách je obsah vody oveľa vyšší. Med aktívne absorbuje vodu z týchto mikroorganizmov a tým bráni ich ďalšiemu vývoju. Tento proces sa nazýva osmotická lýza. pH medu je <4, zatiaľ čo bakteriálna reprodukcia vyžaduje neutrálne pH 7. Včely vytvárajú vo svojich telách včelí defenzín-1, ktorý ich chráni pred baktériami, plesňami a niektorými vírusmi. Včely pridávajú tento peptid do medu, aby ho zakonzervoval (2).

Med má preukázateľne protizápalové vlastnosti. Med obsahuje vysoké množstvo flavonoidov a iných polyfenolov, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty. V štúdii Vallianou NG et al. sa uvádza, že med znižoval aktivitu cyklooxygenázy-1 a cyklooxygenázy-2, čím vykazoval protizápalové účinky. Požitie zriedeného prírodného medu taktiež spôsobilo zníženie koncentrácií prostaglandínov, ako sú PGE2 (prostaglandín E2), PGF2α (prostaglandín F2α) a tromboxán B2 v plazme zdravých jedincov.

Propolis alebo včelí tmel je látka na báze živice, ktorú získavajú včely z púčikov stromov alebo iných rastlinných zdrojov. Používa sa na vyplnenie nežiaducich otvorov v úli, predovšetkým menších, väčšie sa vypĺňajú voskom. V závislosti od zloženia môže mať rôznu farbu, od zelenej po červenohnedú, najčastejšie je tmavohnedý. Pri izbovej a vyššej teplote je propolis lepkavý, pri nižších teplotách tuhne a drobí sa. Prípravky obsahujúce propolis vykazujú biocídnu aktivitu proti patogénnym baktériám a majú tiež pozitívny vplyv na elimináciu bakteriálneho biofilmu (3).


Použitá literatúra
1. Svetová zdravotnícka organizácia. [online]. [cit. 2021-07-09]. Dostupné na: apps.who.int .
2. Vallianou NG et al. Honey and its Anti-Inflammatory, Anti-Bacterial and Anti-Oxidant Properties. 2014; 2:2.
3. Jurkiewicz D. Recommendations of the independent health protection institute. Acute sinusitis. 2019;1:1.